Saturday, June 15, 2024

Getinte politie

Met stijgende verbazing keek ik naar het tumult op de vergadering van de politiebond. Ach ja, het zijn ook gewoon maar mensen. Dus gedrag dat past bij assembleeleden is hen niet vreemd. Dat het niet is ontaard in een schietoefening, mag een godswonder heten. Hoewel, toch ook weer niet.. Voor studenten politicologie het beste praktijkvoorbeeld van een machtsevenwicht.

Amerika is Libië en Irak binnengevallen, omdat die landen niet over kernwapens beschikten. Hadden ze die wel, dan haddenMoammar Kha-daffi en Sadam Hussein nog geleefd. Alleen het feit dat allen bij de politievergadering met een wapen rondliepen, heeft ervoor gezorgd dat niemand er één trok. Overigens heeft onafhankelijk Brits onderzoek aangetoond dat Irak nooit binnengevallen had moeten worden. Benieuwd of Blair en Bush voor het Internationaal Hof worden gedaagd. Of geldt dat alleen voor leiders van landen in ontwikkeling? Ik fronste ook mijn wenkbrauwen over de manier hoe mijn collega’s hun werk deden die dag.

Het was duidelijk te merken dat het journaille, ik ook overigens, blij was met de overwinning van de vernieuwingsbeweging. En stiekem denken we, als we het eerlijk toegeven, dat die Ramjiawan niet beschikt over tien schone vingers. En niks menselijks is de journalist vreemd, dus ook wij hebben gevoelens en voorkeuren. Alleen mag dat niet tot uiting komen bij de uitoefening van je beroep. Daarom was het niet handig van collega Gail Eijk om de verkiezingen bij de politiebond en de overdracht te verslaan. Haar broer is immers lid van de vernieuwingsbeweging. Zoals een rechter niet de zaak behandelt van een broer of zus, zouden wij als journalisten dat ook moeten doen. In de emotie kunnen we dan verliezen waar het in de kern om gaat.

Eén vraag kwam er na het tot twee keer toe bestuderen van de beelden in me op. En geen enkele collega heeft die tot nu toe aan de orde gesteld, namelijk: Waar gaat het protest precies om? Wat ik ervan heb begrepen is, dat er tegen de statuten van de politiebond in, is gestemd op een lijst in plaats van op personen. In feite zouden er personen van verschillende lijsten gekozen kunnen worden, maar de kandidaat-voorzitters hebben onderling afgesproken, met de leiding van de verkiezingsorganisatie, om daarvan af te zien. Zeggen de statuten dat werkelijk? Zo ja, mochten de kandidaat-voorzitters dan buiten een alv om een andere afspraak maken? En als de kandidaten tegen de statuten in hebben gehandeld, maakte Ramjiawan dan niet een punt door te stellen dat eerst te willen uitzoeken voordat de overdracht plaatsvond?

Ik ben benieuwd naar de antwoorden. In ieder geval is de politie voorlopig niet weg te slaan uit het nieuws. Als het niet de verkiezingen zijn, dan wel vanwege de controles. In de reden dat door de tintcontrole de criminaliteit wordt tegengegaan, geloof ik niet. Hoewel ik heb begrepen dat de laatste tijd in de meeste gevallen de criminelen rondreden in een auto met getinte ruiten, wil dat niet zeggen dat als niemand meer met tint rondrijdt de criminaliteit zal afnemen of stoppen. Was het maar zo eenvoudig. Dat bestuurders zonder donkere ruiten minder anoniem zijn en daardoor minder asociaal gedrag vertonen, zoals Julian With uitlegt, klopt.

Facebook en Twitter zijn daarvoor het bewijs. Vanachter een mobiele telefoon of computer, verscholen achter een profiel (vaak anoniem) zijn mensen ertoe in staat elkaar de meest erge dingen naar het hoofd te slingeren. In het openbaar passen ze daar wel voor op. Hoe het ook zij, uiteindelijk is er een wet. En daar moeten we ons aan houden. Dat geldt ook voor mij. Maar dan verwacht ik wel dat de handhavers van die wet het goede voorbeeld geven.

En nog teveel politiemensen rijden zelf, al dan niet gedekt door een ontheffing, onnodig met te donkere ruiten. Gelukkig is de vernieuwingsbeweging echt vernieuwend. Op Facebook zag ik de aankondiging van Sergio Gentle, die toegaf ook fout te zijn en als voorbeeld naar ons toe zijn te donkere tint te verwijderen. Dat is pas echt vernieuwend leiderschap in Suriname. En dat doet volgen. Binnenkort ben ik aan de beurt!

Giwani Zeggen
giwani@hotmail.com

RELATED ARTICLES

Most Popular

Internetbankieren

Banken in Suriname

Lidmaatschap

Recent Comments