Saturday, June 15, 2024
HomeNutsvoorzieningenZonneboiler vervangt energie slurpende boiler

Zonneboiler vervangt energie slurpende boiler

Een zonneboiler verbruikt geen elektrische energie en biedt in ruime mate dezelfde mogelijkheden als een elektrische boiler, echter zonder een hoge stroomrekening. De grootte van de gezinsamenstelling speelt bij het verbruik uiteraad wel een rol. Bij een huishouden van vier persoon verbruikt een elektrische boiler gemiddeld 350 kilowattuur per maand. Na de terugverdientijd, afhankelijk van de EBS verbruikscategorie voor een 50 gallon zonneboiler, kan er met een zonneboiler jaarlijks tussen de 620 US dollar en 1100 US dollar worden bespaard. Dat meldt het energiebedrijf donderdag in een persbericht.

Alhoewel de aanschaf- en installatiekosten van een zonneboiler zijn duurder dan een elektrische boiler, verbruikt de eerste variant geen elektrische energie. Volgens Frank Bakrude, directeur van Marsol N.V zijn de nadelen van een zonneboiler beperkt tot de kostprijs.”Naast de financiële zijn er ook technische-en veiligheidsvoordelen”, zegt Bakrude. De zonneboiler heeft alleen zonlicht nodig. Door de zonne-hitte wordt het water in buizen in een speciale glazen/metalenbak (zonnecollector) verhit. Warm water is lichter en stijgt daardoor naar de watertank die hoger gelegen is. Koud water is zwaarder en daalt via de buizen naar de zonnecollector. Deze cyclus, ookwel thermosyphon genoemd, blijft zich herhalen.

De zonneboiler kan op het dak worden worden geconstrueerd en staat er gegarandeerd twintig jaar op. Behalve de thermostaat heeft hij geen bewegende delen. Verder staat het apparaat niet onder spanning en is daardoor direct veiliger dan een elektrische boiler. Daarnaast is er een bijkomend mileuvoordeel, aangezien het opwekken van energie via diesel milieuvervuilend is. Bij de zonneboiler is dat immers niet nodig. Bovendien werkt de elektrische boiler bij stroomuitval niet meer; de zonneboiler heeft geen last van de storing.

Bron: http://dwtonline.com/mobiel/?s=3&r&node=383266

21 Juli 2016

RELATED ARTICLES

Most Popular

Internetbankieren

Banken in Suriname

Lidmaatschap

Recent Comments