Op 19 november 2015 kwamen 22 vertegenwoordigers van ministeries, ngo’s en zorginstellingen bij elkaar tijdens de workshop ‘De ontwikkeling van nationale voedingsrichtlijnen voor Suriname: de prioritering van voedingsproblemen en nationale doelen voor voedingsrichtlijnen’.
De workshop , die door het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) met ondersteuning van de stichting Partners4Progress en de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) georganiseerd werd, was een eerste stap in het ontwikkeltraject naar nationale voedingsrichtlijnen voor Suriname. Voedingsrichtlijnen zijn eenvoudige, wetenschappelijk onderbouwde, boodschappen voor de consument over wat men moet eten om gezondheid te bevorderen en ziekte te voorkomen
Tijdens deze workshop kregen de deelnemers de opdracht om aan de hand van feiten en cijfers te bekijken welke knelpunten er op het gebied van voeding en gezondheid in Suriname zijn. Het werd duidelijk dat Suriname zoals vele andere landen te kampen heeft met chronische aandoeningen waaronder:
– overgewicht (55% van de bevolking van 15 t/m 64 jaar)
– verhoogd cholesterol (ongeveer 1 op de 4 Surinamers van 15 t/m 64 jaar)
– hypertensie (1 op de 5 van de 15 t/m 64 jarigen)
– diabetes (ongeveer 1 op 10 Surinamers in de leeftijd 15-64 jaar)
De aanwezigen identificeerden eveneens een aantal ongezonde voedingsgewoonten die mogelijk bijdragen aan deze gezondheidsproblemen. Surinamers eten bijvoorbeeld te weinig groenten en fruit, hun voeding bevat meer suiker dan aanbevolen en meer dan 85% eet meer zout dan nodig is. Vervolgens kregen de deelnemers de mogelijkheid om uit de vastgestelde knelpunten prioriteiten te selecteren die met behulp van voedingsrichtlijnen aangepakt zullen worden. Vanuit de participanten is het advies uitgesproken om aan alle vastgestelde knelpunten prioriteit te geven. De resultaten van de workshop zullen meegenomen worden in de volgende fase in het ontwikkeltraject. Uiteindelijk moeten de voedingsrichtlijnen het voor consumenten mogelijk maken om bewuster te kiezen wat men eet.
Anne Getrouw
Voedingskundige BOG