Thursday, July 25, 2024
HomeZorg en GezondheidHet nieuwe muskietengevaar: ZIKA

Het nieuwe muskietengevaar: ZIKA

De laatste tijd zijn er steeds meer en meer berichten over een nieuw virus dat ons land teistert. Dit virus is het Zika virus. Dit virus heeft al enkele slachtoffers geeist. Het Zika virus wordt voornamelijk verspreid door muskietenbeten. Het is belangrijk om zoveel mogelijk te weten wat u kunt doen bij een eventuele Zika infectie en hoe u zichzelf ertegen kunt beschermen. Daarom gaan we het nieuwe jaar beginnen met informatie over het Zika virus.

Het Zika virus is een virus dat overgebracht wordt op de mens via een muskietenbeet. Van belang is dat deze muskiet ook geinfecteerd moet zijn met het virus. De ziekte is voor het eerst gemeld in West-Afrika en via daar is het Zuid Amerika binnen gekomen. Onlangs zijn de eerste gevallen van Zika ook in Nederland bekend.

Symptomen
Wanneer iemand met het Zika virus ge?nfecteerd wordt, hoeft deze person niet altijd ziek te worden. Echter, worden een of de vijf mensen die geinfecteerd zijn toch wel ziek. De symptomen die het meest voorkomen zijn koorts, huiduitslag, gewrichtspijnen en/of rode ogen. Andere symptomen zijn spierpijnen en hoofdpijn. De symptomen van Zika kunnen overeenkomen met die van Dengue en Chikungunya. Deze symptomen kunnen zeker minimaal een week aanhouden. Indien u een of
meerdere van deze symptomen heeft, dient u zo snel als mogelijk naar uw huisarts te gaan.

Behandeling
Alleerst zal uw huisarts een bloedtest adviseren om zo Zika aan te tonen in het bloed. Wanneer u Zika heeft, wordt u aangeraden om de symptomen te behandelen. Dit kan dmv paracetamol of paracof om koorts en pijn te verminderen. ER IS GEEN MEDICATIE DIE ZIKA KAN DOEN VERDWIJNEN. De behandeling bestaat voornamelijk uit voldoende rust, veel drinken en paracetamol gebruiken. Aspirine of andere medicamenten zoals Naproxen en Ibuprofen zijn ten strengste verboden. Dit kan de symptomen alleen maar verergeren.
Zwangere vrouwen en Zika
The Centre for Disease Control in de VS geeft aan dat het gevaarlijk is voor vrouwen om zwanger te worden terwijl het Zika virus nog actief is. Vrouwen die zwanger zijn en in het eerste trimester besmet worden met het Zika virus
hebben een grote kans om een kindje te krijgen met micorcefalie. Dit is een aandoening waarbij de hersenen onvoldoende ontwikkeld zijn. In principe wordt er geadviseerd om niet zwanger te worden in landen waar het Zika virus nog niet aangepakt is.

Preventie
In principe is het voorkomen van muskietenbeten de beste manier om uzelf te beschermen tegen Zika. De muskieten die Zika overbrengen prikken vooral tijdens de ochtend en de middag. In de avond zijn ze het minst actief. Slaap altijd onder een klamboe en probeer u zoveel mogelijk bedekkende kleding te dragen. Ruim broedplaatsen zoals autobanden op uw erf en stilstaand regenwater helemaal op. Gebruik muskieten gel en smeer u zich in. Ook zijn er in Chinese winkels anti muskietenkaarsen te vinden die naar citroen ruiken. Indien u een airco heeft in uw huis kunt u deze aandoen. Airco’s kunnen muskieten afweren. ZORG DAT U EEN GOEDE WEERSTAND HEEFT EN GEEF ZIKA GEEN KANS!


Rani Nanan Panday Bsc.
Health Science Dept. Prevention and Health Vrije university Amsterdam (VUmc).
Junior Researcher Helius project Dept. Internal and Vascular medicine Academic Medical Centre Amsterdam AMC)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Internetbankieren

Banken in Suriname

Lidmaatschap

Recent Comments