Saturday, June 15, 2024
HomeZorg en GezondheidOvergebruik van Antibiotica vanuit het perspectief van de Chileense consument

Overgebruik van Antibiotica vanuit het perspectief van de Chileense consument

Ik, Stefan Larenas, voorzitter van de Chileense Consumenten lid organisatie, ben blij om over dit belangrijk onderwerp te praten. Dit houdt in het dat het gebruik van antibiotica in het gebruik bij zowel mensen als productie van dierlijk eten verminderd moet worden. Ik praat hier niet alleen namens de Chileense consument maar voor alle andere Latijns Amerikaanse consumentenorganisaties.

We maken ons zorgen over het extreme gebruik van antibiotica in de kippen en zalmproductie, welke in Chili worden geïmporteerd.

In de kippenteelt, is volgens een onderzoek van de Chileense universiteit, de stof colistin, de meest gebruikte antibiotica bij varkens en kippenteelt, als een voorzorgsmaatregel bij de productie. In Chili is deze medicijn goedgekeurd door de Landbouw en Veeteeltdienst.

We zijn als openbare gezondheid functionarissen wereldwijd, bezorgd over de recente data die de resistentie tegen colistin aantonen in zowel dieren als bij zieke mensen. Colistin is een antibioticum die artsen gebruiken wanneer niks anders helpt. Als er ook weerstand ontwikkeld wordt tegen deze antibiotica, dan heeft de dokter in sommige situaties geen ander behandelmiddel voor de zieken patiënt.

Antibiotica gebruik in de zalmproductie die in Chili een grote industrie is, is extreme hoog, hoger dan in andere landen, waar de standaarden strenger zijn.

Vanwege deze bezorgdheid participeert de Chileense consumentenorganisaties in CI’s internationale champagne over “Antibiotics Off the Menu”, om wereldwijde opererende fastfood ketens zoals McDonalds, Subway en KFC over te halen nom antibiotica in hun menu te schrappen of tenminste de delen in antibiotica die het menselijk lichaam gebruikt. Consumenten awareness betreffende dit probleem neemt gelukkig toe. In maart 2016 hebben 90 consumentenorganisaties zich aangesloten bij deze actie.

Er komt binnenkort een nieuw rapport over de Amerikaanse fast food ketens, genaamd ‘Chain Reaction 2’. We hebben vernomen dat in Noord Amerika, McDonald’s alle medicinale geïmporteerde antibiotica die het in zijn restaurants gebruikt, heft geëlimineerd. Waarom doen ze dat ook niet in Zuid Amerika, vraag ik me af? Dit betekent dubbele standaarden. Als hun leveranciers dat in de USA kunnen doen, kunnen ze toch ook aan hun leveranciers in Zuid Amerika uitleggen hoe kippen te kweken zonder dit type antibiotica, dat bij mensen resistentie veroorzaakt in de behandeling van ziekten?.

Overgebruik van antibiotica is een wereldwijd probleem. Resistentie in 1 land heeft invloed op andere landen. We hopen dat op de High Level meeting van CI, die op 21 september jl. gehouden is, de landen acties zullen ondernemen.
Join het debat – laat uw mening horen op

www.consumersinternational.blogspot.com

RELATED ARTICLES

Most Popular

Internetbankieren

Banken in Suriname

Lidmaatschap

Recent Comments