Thursday, July 25, 2024
HomeVoeding en LevensmiddelenDe beerput van de suikerindustrie gaat voorzichtig open

De beerput van de suikerindustrie gaat voorzichtig open

De Amerikaanse suikerindustrie heeft in de jaren zestig bewust geprobeerd onderzoek naar hart- en vaatziekten te beïnvloeden. Een gezaghebbende studie uit 1967 die vet en cholesterol als schadelijk aanwees en de rol van suiker bagatelliseerde, is door de suikerlobby betaald. Dat blijkt uit de archieven van de lobby waarover het artsenblad JAMA bericht.

Heel verrassend kan deze conclusie niet zijn. Het is al jaren bekend dat de voedingsindustrie probeerde twijfel te zaaien over wetenschappelijke bewijzen om haar belangen te beschermen. Vorig jaar berichtte de New York Times over de innige banden van Coca-Cola met wetenschappers die lieten zien dat een mens niet dik werd van de suikerhoudende drankjes.

Harde bewijzen voor bewuste manipulatie van wetenschappelijk onderzoek ontbraken veelal. De auteurs laten nu in JAMA zien dat de Sugar Research Foundation de opzet van de studie in de New England Journal of Medicine mede bepaalde, de auteurs van achtergrondmateriaal voorzag en proefversies van het artikel inzag, en ook meebetaalde aan de studie – zonder dat dit vermeld werd. Alleen een direct bewijs dat de lobby meeschreef moeten ze schuldig blijven.

‘We moeten op zoek gaan naar de zwakke plekken in deze studies’, staat in een interne notitie

Stortvloed
In de jaren vijftig overleden veel Amerikaanse mannen aan een hartinfarct. Dat leidde tot een stortvloed aan studies over het verband tussen voeding en die sterfte. De SRF zag daarin een kans, blijkt uit een rede van haar president, Henry Hass, uit 1954. Als uit die studies volgt dat Amerikanen minder vet moeten eten, zei deze, dan kan suiker de rol van energieleverancier overnemen.

Maar in 1957 toonde de Britse arts John Yudkin aan dat suiker minstens zo schadelijk was voor het hart als vet. De SRF besloot meteen om onderzoek te financieren dat deze conclusies in twijfel zou trekken. ‘We moeten op zoek gaan naar de zwakke plekken in deze studies’, staat in een interne notitie.

Zonder twijfel
Dat leidt uiteindelijk tot een groot overzichtsartikel dat onder leiding staat van een arts van de Harvard universiteit. Het artikel concludeert dat ‘zonder twijfel’ het enige voedingsadvies dat helpt om hart- en vaatziekten te voorkomen is: verminder de inname van cholesterol en vermijd de verzadigde vetten. Geen kwaad woord over suiker.

De auteurs benadrukken dat de boodschap van het artikel nog lang nagalmde. Tot in de jaren tachtig, schrijven ze, geloofden veel wetenschappers niet dat suiker een belangrijke rol speelde bij hart- en vaatziekten. Ook de commentator in JAMA wijst erop dat dit geen stoffige studie is, maar vandaag net zo relevant als vijftig jaar geleden. Wijzend op de banden van Coca-Cola wrijft ze wetenschappers, uitgevers en journalisten onder de neus om goed op de betrouwbaarheid van studies te blijven letten.

Bron: http://www.trouw.nl/tr/nl/39681/nbsp/article/detail/4375702/2016/09/13/De-beerput-van-de-suikerindustrie-gaat-voorzichtig-open.dhtml

RELATED ARTICLES

Most Popular

Internetbankieren

Banken in Suriname

Lidmaatschap

Recent Comments