Thursday, July 25, 2024
HomeVoeding en LevensmiddelenDe 10 gezondheidsvoordelen van de Okra

De 10 gezondheidsvoordelen van de Okra

De okra (Abelmoschus esculentus), in het Engels ook wel Lady Finger genoemd, is een eenjarige plant die in de meeste tropische en subtropische klimaten groeit. In Nederland wordt het niet op grote schaal verbouwd. Dit zou eventueel kunnen in een kas. Okra’s zien eruit als groene, ribbelige stengels en hebben iets weg van een groene peper. In de Surinaamse en Oosterse keuken wordt er veel mee gekookt. Dit artikel gaat in op de gezondheidsvoordelen van de okra.

1. Voedingswaarde
De okra kan worden verwerkt in warme gerechten, maar ook rauw worden gegeten. De rauwe variant bevat meer voedingsstoffen dan de verwarmde. Okra is rijk aan vitaminen en mineralen, waaronder verschillende B-vitaminen, vitamine C, vitamine K, betacaroteen, calcium, magnesium, ijzer, selenium zink. Verder is okra rijk aan vezels (1).

2. Darmen
Okra kan de darmen helpen reinigen doordat het als een natuurlijk laxeermiddel kan werken. Ze zijn namelijk rijk aan slijmachtige, plakkerige en dikke stoffen die de darmen smeren en helpen bij de ontlasting. De vezels van okra voeden de goede darmbacteriën en kunnen als probiotica werken (2).

3. Diabetes
Deze vezels in okra kunnen de bloedsuikerspiegel helpen stabiliseren door de opname van suikers te verminderen (3).

4. Borstkanker
Onderzoek heeft aangetoond dat okra borstkanker vermindert. Een lectine van okra, Abelmoschus esculentus, zorgde voor 63 procent minder borstkankercellen (4).

5. Vermoeidheid
De zaden van okra werken tegen vermoeidheid. Dit komt doordat de zaden van okra de melkzuur en ureum stikstof in het bloed verlagen. Dit bevordert de opslag van glycogeen in de lever en het vermogen van de antioxidanten om de oxidatieve stress te verlagen (5).

6. Ogen en huid
Okra is rijk aan betacaroteen, wat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A en andere antioxidanten. Deze kunnen de ogen en huid gezond houden. Het houdt de huid elastisch en voorkomt onscherp zicht bij het ouder worden. De okra is een van de groentesoorten met het hoogste gehalte aan antioxidanten (6,7).

7. Zwangerschap
Okra bevat foliumzuur. Dit staat erom bekend zwangerschapsproblemen te helpen voorkomen, met name tijdens de preconceptie. 100 gram okra bevat 22 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur (8).

8. Botten en bloed
De vitamine K in okra kan helpen de botten gezond te houden en speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling (9,10).

9. Afslanken
Omdat okra’s veel voedingsstoffen maar weinig calorieën bevatten, passen ze heel goed in een voedingspatroon om af te vallen. Per 100 gram bevat de okra 30 calorieën.

10. Ontstekingsremmend
Okra bevat van ongeveer 36 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Vitamine C beschermt tegen vrije radicalen, kan ontstekingsremmend werken en verkoudheden tegengaan. (11,12).

Hoe gebruik je okra?
Okra kun je het beste zo vers mogelijk eten. Ze kunnen een aantal dagen in de koelkast worden bewaard. Ze kunnen onder andere in een soep of groenteschotel worden verwerkt. De okra is onder andere verkrijgbaar bij de toko.

Bron: ahealthylife.nl/10 gezondheidsvoordelen van de okra

RELATED ARTICLES

Most Popular

Internetbankieren

Banken in Suriname

Lidmaatschap

Recent Comments