Saturday, June 15, 2024
HomeGeld en VerzekeringenBelangen hinderen aanpak cambio's

Belangen hinderen aanpak cambio’s

Het feit dat de parallelkoersen hoger worden wanneer de Centrale Bank van Suriname (CBvS) haar koersen verhoogt, is een bron van frustratie voor consumenten. “Ik kan mij niet voorstellen dat er niets wordt gedaan tegen de cambiohouders hierover. Zij blijven verhogen als de wisselkoersen van de Centrale Bank stijgen.” Zo uit Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring zijn frustraties.

Hij vermoedt dat er belangen spelen, die maken dat de regering niet in staat is om vrijelijk achter valutahandelaren aan te gaan. “Het gebrek aan daadkracht om de cambio’s aan te pakken geeft aan dat er waarschijnlijk mensen in de regering zijn die zelf in de handel zitten, of gelieerd zijn aan cambiohouders”, vermoedt Alleyne. De afgelopen maanden zijn de koersen blijven stijgen. De Amerikaanse dollar kost op dit moment SRD 7,21 bij de CBvS, terwijl de prijs van de euro bijna SRD 8 bedraagt. Cambio’s liggen stukken hoger, waarbij aangetekend moet worden dat onderling de tarieven ook verschillen.

Asiskoemar Gajadien (VHP) van de vaste parlementaire commissie voor Financiën is het niet eens met de kritiek op cambio’s. Volgens hem moet de schuld gezocht worden bij de overheid die nog steeds verspillend bezig is met geld van de Staat. “In mei alleen was er een tekort van SRD 80 miljoen op de lopende rekeningen. Wat onze verbazing schetst, is dat het tekort helemaal niet te maken had met lonen, die zelfs lager blijken te zijn dan een jaar eerder. Dat geeft aan dat de overheid nog steeds meer geld uitgeeft dan zij binnenkrijgt, en onvoldoende bezuinigt”, waarschuwt de VHP’er.

“Wie de cambio’s de schuld geeft, zoekt spijkers op laag water. Zij kunnen alleen verhogen, indien de omstandigheden dat toelaten, anders breken ze hun nek. Wanneer de overheid geen vertrouwen schept en met verspilling bezig is, zullen de koersen blijven stijgen zoals wij tot nu toe zien”, aldus Gajadien.

Bron: http://dwtonline.com/mobiel/?s=3&r&node=383730

RELATED ARTICLES

Most Popular

Internetbankieren

Banken in Suriname

Lidmaatschap

Recent Comments