Thursday, November 21, 2024
HomeZorg en GezondheidAcht tekenen van een vitamine B12 tekort

Acht tekenen van een vitamine B12 tekort

Veel mensen lopen ongemerkt rond met een tekort aan vitamine B12. Het is een stille epidemie, maar heeft ondertussen grote gevolgen voor onze gezondheid. Vaak komen mensen bij de dokter met klachten en worden vervolgens niet op vitamine B12 geprikt. Zo blijven de klachten bestaan, met een slepend klachtenpatroon als gevolg.

Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten zoals vlees, eieren en kaas. Soms is er wel eens discussie over het feit dat plantaardige voedingsmiddelen toch vitamine B12 kunnen bevatten. Dit blijken dan de zogenaamde cobamides te zijn, plantaardige analogen van vitamine B12 die niet dezelfde werking hebben als de dierlijke cobalamine. Vitamine B12 wordt geproduceerd in de darmen van dieren. Ruim 50% van de vegetariërs hebben volgens onderzoek een tekort aan vitamine B12, waar het bij de veganisten gemiddeld zelfs 80% is (1, 2).

Vaak beginnen de klachten klein en worden dan na verloop van tijd steeds groter. Hierdoor merk je de ernst van de situatie niet goed meer. Vitamine B12 is wateroplosbaar en kun je voor maximaal 5 jaar in je lever opslaan, daarna zijn de reserves uitgeput.

De 8 tekenen van een vitamine B12 tekort

Tintelingen
Een tekort aan vitamine B12 uit zich meestal in tintelingen in handen en voeten. In een later stadium kan dit erger worden en onrustige benen en armen geven. Zelfs een trillend ooglid kan een aanwijzing zijn dat je te maken hebt met een B12-tekort.

Zwaar hoofd
Vitamine B12 werkt sterk in op de zenuwen omdat het betrokken is bij de vorming van meyline. Dit is een beschermlaag om de zenuwen heen. Als deze afbrokkelt kunnen vermoeidheid, geheugenproblemen en spraakproblemen langzaam steeds meer op de voorgrond treden.

Neerslachtigheid
Vitamine B12 is betrokken bij de vorming van de monoamide neurotransmitters. Enkele voorbeelden hiervan zijn dopamine en serotonine. Een tekort aan deze neurotransmitters kan passief en depressief maken. Ook helpt B12 de schadelijke homocysteïne af te breken. Een te hoog homocysteïne gehalte kan ook leiden tot depressie.

Bloedarmoede
Vitamine B12 is betrokken bij de aanmaak van rode bloedcellen, waardoor een tekort kan leiden tot bloedarmoede. Zonder voldoende rode bloedcellen kan er onvoldoende zuurstof door het lichaam circuleren met vermoeidheid, kortademigheid, duizeligheid en oorsuizen als gevolg. De meeste mensen met bloedarmoede krijgen een bleek uiterlijk.

Slaapproblemen
Omdat vitamine B12 belangrijk is voor de aanmaak van serotonine, kunnen slaapproblemen optreden. Serotonine is namelijk de grondstof voor melatonine, een slaaphormoon.

Diarree of dunne ontlasting
Vitamine B12 is betrokken bij de stofwisselingsprocessen van vetten en eiwitten. Als dit niet goed verloopt, treedt er vaak dunne ontlasting op. Hierdoor moet het toilet meermaals per dag opgezocht worden. De voedingsstoffen worden hierdoor ook niet goed opgenomen, met algehele uitputting en ondergewicht als gevolg.

Buikpijn
Wanneer je te weinig vitamine B12 in je lichaam hebt, heeft dit gevolgen voor de aanmaak van je DNA. Vitamine B12 helpt bij het aanmaken van genetisch materiaal. Vooral bij snel-delende cellen is dit goed zichtbaar. De darmcellen zijn zeer snel delend, waardoor je bij een vitamine B12 tekort problemen kunt krijgen aan je darmwand. Zieke darmen kunnen je gehele lichamelijke gezondheid ondermijnen.

Mondproblemen
Een ander signaal van een verstoorde DNA synthese kunnen ook een pijnlijke tong, aften en bloedend tandvlees zijn. Het epitheelweefsel van de mond is zeer snel delend, waardoor wondjes, in een gezonde situatie, meestal al binnen enkele dagen tot het verleden behoren.

Is het wel een B12 tekort?
Vitamine B12 werkt samen met vitamine B11, oftewel foliumzuur. Dus kunnen de klachten soms lijken op een gebrek aan vitamine B12, maar is het eigenlijk een tekort aan foliumzuur. Vitamine B12 kun je uit vlees, melk en eieren halen, maar vaak kom je toch niet onder suppleren uit. Gelukkig kun je B12 opslaan, dus is een het niet nodig om elke dag aan de pillen te moeten. Helaas zijn bijna alle B12 in multivitamines in de vorm van cyanocobalamine. Hierbij is de cobalamine (B12) gekoppeld aan de drager cyanide. Deze vorm komt in de natuur niet voor. Cyanide kennen we ook wel als rattengif. Beter kun je kiezen voor methylcobalamine en adenosylcobalamine (ook wel dibencozide genoemd). Zorg er bij B11 altijd voor dat je folaat of mthf in huis haalt. Foliumzuur is namelijk ook een onnatuurlijke verbinding en heeft niet dezelfde werking als de natuurlijke.

Bron:

Naturotheek.com/acht-tekenen-van-een-vitamine-B12-tekort/

RELATED ARTICLES

Most Popular

Internetbankieren

Banken in Suriname

Lidmaatschap

Recent Comments