Saturday, June 15, 2024
HomeZorg en GezondheidEet minder zout en leef gezond

Eet minder zout en leef gezond

De Consumentenkring wil het overmatig gebruik van zout ontmoedigen. Dit wil zij doen middels het organiseren van enkele activiteiten onder de gebruikers en de aanbieders.
Suriname heeft een bevolking van circa. 575.000. Op het platteland, zijn de cijfers voor nierfalen dramatisch in 2010 gestegen van 200 geregistreerde dialyse gevallen tot 600 in december 2015. Het aantal dialyseklinieken is gestegen van 1 in 2010 tot 13 aan de huidige tijd. Hoewel de oorzaken van deze exponentiële toename sterker moet worden geanalyseerd; zijn ze bijna altijd verbonden met de bekende Surinaamse voorkeur voor (onder andere) erg zout voedsel.

Overmatig zoutgebruik tegengaan: het grote publiek wordt gewezen dat overmatig gebruik van zout de gezondheid kan schaden en dat veel zoutgebruik een gewoonte is die is aangeleerd.
Door middel van maandelijkse ‘tori’ dagen wil de Kring demonstreren dat ‘minder zout eten’ niet alleen de gezondheid ten goede komt maar dat het eten ook lekker kan zijn. Mensen worden uitgenodigd onder het genot van een ‘gezonde soep’ te discussiëren over een gezonde leefstijl (en minder zoutgebruik).

Via een documentaire, radioprogramma’s (talkshows), spotjes, gecombineerde speciale edities van de Consumentenkoerier enz. het grote publiek wijzen op het gevaar van overmatig zoutgebruik, een mini documentaire over het gebruik van zout: historie, waar komt overmatig zoutgebruik vandaan, nadelen, enz. hoe kan het anders? Verslag van een ‘toridag’ met discussie en gezond eten (minder zout).

Er worden daarnaast ook bekende en minder bekende restaurants aangedaan om te demonstreren dat koken met minder zout, de smaak ten goede komt. Er zal een wedstrijd georganiseerd worden om het gebruik van zout te toetsen. De winnaar krijgt dan een award van de Kring.

Gedurende enkele maanden willen wij dat dit onderwerp intensief via de media en gerichte activiteiten aandacht krijgt om dit doel te bereiken. Jong geleerd is oud gedaan, dus al heel jong leren minder zout te gebruiken. Dus ook de verkoopstands op scholen zullen we bezoeken.

Ook zal samen gewerkt worden met het BOG en de PAHO om zoveel mogelijk uit de inspanningen te halen.
Consumenten worden opgeroepen om te participeren en de Kring te ondersteunen bij deze activiteiten

RELATED ARTICLES

Most Popular

Internetbankieren

Banken in Suriname

Lidmaatschap

Recent Comments