Thursday, March 28, 2024
Home Blog

Workshop zonnepanelen op de Mgr. Wulfinghschool

 

Tijdens de Wereld Consumenten Rechten Dag, werd op de Mgr. Wulfinghschool Paramaribo een workshop gegeven over de werking van zonnepanelen en het gebruik daarvan.

De leerlingen kwamen direct in aanraking van de constructie en werking van de basis voor het in elkaar zetten van lamp aangesloten op een batterij die voorzien wordt van een zonnepaneel.

 

Bron flyer foto: https://www.smart-energy.com/renewable-energy/solar-turbines-integrating-energy-solutions-power-generation/

Internetbankieren

Internetbankieren, ook wel online bankieren of e-bankieren genoemd, is een soort bankdienst waarmee klanten toegang hebben tot hun bankrekening en transacties kunnen uitvoeren via een website of mobiele app. Dit kunnen taken zijn zoals het controleren van rekeningsaldo, het overboeken van geld, het betalen van rekeningen en het bekijken van de transactiegeschiedenis. Met internetbankieren kunnen klanten hun financiën op afstand beheren en banktransacties uitvoeren, zonder dat ze een fysiek kantoor hoeven te bezoeken. Dit kan een gemakkelijke en efficiënte manier zijn om uw financiën te beheren, maar het is belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen en u bewust te zijn van de potentiële risico’s die verbonden zijn aan internetbankieren.

Voordelen van internetbankieren zijn onder meer de mogelijkheid om toegang te krijgen tot rekeninginformatie en transacties uit te voeren vanaf elk apparaat met internettoegang, gemak en gebruiksgemak, en het potentieel voor betere beveiliging door het gebruik van geavanceerde technologie. Nadelen zijn onder meer het risico op fraude en hacking, de kans op technische problemen en de behoefte aan een betrouwbare internetverbinding. Daarnaast kan internetbankieren ook niet beschikbaar zijn tijdens technische storingen en onderhoud. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de website veilig is en dat de bank een goede reputatie heeft om phishing-zwendel of andere frauduleuze activiteiten te voorkomen

Hier zijn een aantal links naar meer informatie hoe er gebruik gemaakt kan worden van internetbankieren bij banken in Suriname die deze dienst verlenen:

Hakrinbank

DSB

VCB

Finabank

Republic Bank

Godo Bank

Banken in Suriname

De Surinaamse Bankiersvereniging streeft naar het bevorderen van een sterk bankwezen in Suriname en is opgericht op 22 november 1971.

De leden van de Surinaamse Bankiersvereniging zijn:

  • Surinaamse Postspaarbank
  • De Surinaamsche Bank N.V.
  • Hakrinbank N.V.
  • Stichting Surinaamse Volkscredietbank
  • Nationale Ontwikkelings Bank van Suriname N.V.
  • Finabank N.V.
  • Republic Bank Suriname
  • Surichange Bank N.V.
  • Coöperatieve Spaar- en Kredietbank Godo G.A.
  • Southern Commercial Bank N.V.
  • Finatrust, de Trustbank N.V.

Het bestuur bestaat sinds augustus 2019 uit:

  • Voorzitter: Eblein Frangie, Finabank N.V. 

Overige bestuursleden:

  • Sean Husain, Republic Bank Suriname
  • Rafiek Sheoradjpanday, Hakrinbank N.V.
  • René van Rooij, De Surinaamsche Bank N.V.

Bron: https://www.sbv.sr/over-sbv/surinaamse-bankiersvereniging/

Lidmaatschap

U bent pas officieel lid wanneer u minimaal 18 jaar oud bent en hebt voldaan aan het betalen van de eenmalige inschrijfkosten van SRD 100,-. en de maandelijkse contributie van minimaal SRD 50,-.

Klik hier voor het inschrijven

U kunt deze storten op rekening nummer :

SRD rekening : DSB 65 31 806

US rekening : DSB 65 49 535

Welke voordelen heeft u wanneer u lid bent van de Consumentenkring Suriname.

  • Gratis juridisch advies en bemiddeling bij miskoop en/of slechte service
  • Advies bij grote aankopen
  • Inzage en invloed op het onderzoek van product vergelijking
  • Bijstand bij conflicten met handelaren
  • Prijs- en kwaliteitsbewuste consumenten creëren
  • Gezamenlijk streven naar voedselveiligheid
  • Op de hoogte blijven van actuele informatie met betrekking tot consumenten belangen
  • Kennis en informatie delen met andere consumenten op een neutraal platform
  • Hoe meer leden, hoe meer invloed er is op actuele ontwikkelingen omtrent consumenten belangen

Medicatie Paspoort

Voordelen van het medicatie paspoort:

  • Moeilijke medicijnnamen hoeft u niet te onthouden. 
  • U hoeft niet bang te zijn te zullen vergeten welke medicijnen u gebruikt.
  • U heeft uw medicijn gebruik altijd bij de hand.
  • In noodgevallen kunnen hulpverleners aan de hand van uw medicatie paspoort weten wat u gebruikt en daardoor sneller handelen (‘it can be a life saver’)
  • Bij verwijzing naar een specialist of andere arts kunt u gelijk aantonen wat u gebruikt.
  • Ook de apotheker kan met de gegevens van het medicatie paspoort betere informatie geven over het gebruik van de verschillende medicijnen

U moet uw medicatiepaspoort altijd bij u hebben!

Zoutgehalte in voedsel van de eethuizen

Steeds vaker wordt ons verteld hoe ongezond (teveel) zout is. Wat voor de een teveel is, hoeft voor de ander niet direct een risico met zich mee te brengen, maar desalniettemin is het
raadzaam om te bekijken of u op uw zoutgebruik kunt bezuinigen. Minder zout betekent ook beter proeven wat je eet.

De aardappelchips van het merk Lays met de smaken cheese-onion, paprika en naturel bevatten sinds kort 25% minder zout, dus dat gaat de goede kant op, maar chips bevatten hoe dan ook simpelweg te veel zout. De New Yorkse burgemeester Bloomberg wilde kortgeleden dat al de restaurants in zijn stad stoppen met het toevoegen van zout aan hun gerechten……..
Het zal u niet verbazen dat dat heel wat boze reacties heeft opgeleverd. Of het zo rigoureus moet, is de vraag, maar weest u zich ook bewust van de risico’s en bekijk waar het minder kan! De Consumentenkring pleit voor een nationale Standaard van het zoutgehalte in voedsel van de eethuizen.

Shell aansprakelijk voor olievervuiling Nigeria

Shell aansprakelijk voor olievervuiling in Nigeria. Shell moet benadeelde boeren betalen.
Interessante uitspraak van het Gerechtshof Den Haag die mogelijk lopend beleid van andere multinationals positief zal beïnvloeden.

Indien multinationals, net als Shell, en uiteraard niet uitsluiten de overheden van bepaalde landen, ook milieuvervuiling veroorzaken, zullen zij hun (bedrijfs)activiteiten onder een vergrootglas plaatsen. Zij moeten bekijken of die activiteiten op dezelfde wijze kunnen doorgaan. Hopelijk zullen zij op basis van deze uitspraak nu vaker milieubelangen laten prevaleren boven commerciële bedrijfsbelangen of landsbelangen. Wij denken bijvoorbeeld aan de jarenlange kwikvervuiling in de goudsector in Suriname.

Wij van de Consumentenkring duimen voor het milieu.
Hier de link naar het artikel van de NOS: https://nos.nl/artikel/2366456-shell-aansprakelijk-voor-olievervuiling-in-nigeria-moet-boeren-betalen?fbclid=IwAR012T2VmycRcbaWSqh6uhf9ZdkczSFnbaoNxqVA2RbDHbWCQMC9_5UXPUw
Voor de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI%3ANL%3AGHDHA%3A2021%3A133&showbutton=true&keyword=shell%2C%20nigeria&fbclid=IwAR1Nehpxh1DKrxSR0UpTns7DtqqqSGxyIJwQSRYqtTdrfWKGk0GFp6wfBOA

Sluiting banken in verband met COVID 19

Consumentenkring maakt zich zorgen over de gesloten algemene banken in Suriname staan negen algemene banken onder toezicht van de Centrale Bank van Suriname. Sommige banken hebben binnen en buiten Paramaribo filialen. Niet alle algemene banken zijn groot genoeg om op vele locaties in ons land een filiaal neer te zetten. De Consumentenkring, is zich zeer bewust van de Covid-19 pandemie die sedert 13 maart jongstleden zijn intrede heeft gedaan in Suriname en dat de laatste dagen steeds meer burgers met het virus besmet raken.

Inmiddels is bekend dat ter bescherming van de burgers uiteenlopende maatregelen door de autoriteiten zijn genomen en dat talrijke bedrijven hun deuren hebben gesloten. Hiernaast wordt aan de burgers gevraagd om vooral binnen te blijven. Vooral de dienstverlenende bedrijven hebben hun deuren gesloten, maar ook diverse productiebedrijven doen de deuren dicht.
Wat de Consumentenkring zorgen baart, is dat ook alle algemene banken nu al langer dan maanden potdicht zijn. Dit heeft grote gevolgen voor tal van particuliere personen en kleine bedrijven in stad en district die nog niet van digitale mogelijkheden gebruik maken en dus noch aan hun geld op hun gewone rekeningen, noch aan hun geld op hun spaarrekeningen kunnen komen. Velen hebben hun beklag gedaan hierover. Van de banken zou in de huidige situatie worden verwacht dat zij de mogelijkheden om te pinnen zouden vergroten. In plaats daarvan is te merken dat de banken het maximaal per dag te pinnen bedrag aanzienlijk hebben teruggebracht. Men zou juist er van uit moeten gaan dat dit bedrag in de huidige Coronavirus situatie als tegemoetkoming naar de rekeninghouders toe zou moeten worden verhoogd. In de eerste plaats zouden de rekeninghouders dan ineens meer geld kunnen opnemen en dan minder op straat kunnen. In de tweede plaats omdat de afgelopen dagen de prijzen door de kunstmatige schaarste weer sterk zijn verhoogd, waardoor de koopkracht van de Surinaamse dollar weer eens is teruggelopen.

De opinie van de Consumentenkring is dat de banken nooit hun deuren voor het publiek hadden moeten sluiten, maar met een mindere bezetting open hadden moeten blijven voor het publiek, dat hun gelden aan de banken hebben toevertrouwd. Delen van de rekeninghouders zitten op dit moment zonder geld, wat eigenlijk een ‘onkan’ is als je de bank je geld hebt toevertrouwd. Maar ook personen die naar de bank zouden willen gaan om geld op hun rekeningen te storten, kunnen dat nu niet doen omdat deze cruciale instellingen gesloten zijn.

De Consumentenkring,
Albert Alleyne, Voorzitter

Dit gebeurt er in je lijf als je elke dag ook maar een klein beetje gember eet

Het is geen geheim dat fruit, groenten en andere natuurlijke voeding eten goed voor je gezondheid is. Maar hoe vaak beschouwen we het voedsel dat we eten als een medicijn? Gedurende duizenden jaren werd gember gebruikt als een manier om de gezondheid van miljoenen mensen op te krikken. Jarenlang waren mensen in het Westen hier zeer sceptisch over. Maar nu wetenschappers de gemberwortels eens van dichterbij bekeken hebben, beginnen we te begrijpen dat gember ons bij verschillende kwaaltjes kan helpen.

Gember kan op verschillende manieren geconsumeerd worden. Je kunt het drinken als thee, gemberpoeder over je eten sprenkelen of het raspen en gewoon op je gerecht in de pan strooien. Maar het bewijs is overduidelijk: op welke manier je het ook inneemt, je zult zeker van de positieve effecten op je gezondheid genieten.

Allereerst kan gember de gewrichtspijn verlichten die met artrose gepaard gaat. Omwille van de anti-inflammatoire eigenschappen bestrijdt gember zwellingen en bevordert het de gezondheid van de gewrichten beter dan sommige medicijnen.

Elke maand ervaren vrouwen pijn tijdens hun menstruatie. Een blinde studie toonde aan dat vrouwen die een capsule gemberpoeder innamen zich merkbaar beter voelden dan diegenen die ibuprofen namen. Geweldig!

Op dezelfde manier dat gember je gewrichten helpt, verbeteren de anti-inflammatoire eigenschappen ook de werking van de hersenen. Als je weet dat ontstekingen bijdragen tot ziektes als Alzheimer klinkt het toevoegen van gember aan je dieet alvast goed. Als je brein een beetje wazig is, grijp dan naar gember in plaats van cafeïne.

Naast het bestrijden van Alzheimer en artrose kan gember ook helpen bij meer alledaagse problemen zoals maagklachten. Als je last hebt van misselijkheid, in het bijzonder vrouwen die in verwachting zijn, kan een hete gemberthee wonderen doen.

Enkele bijkomende gezondheidsvoordelen van gember:

1.Werkt als een antiviraal en antibioticum. Neem gember de volgende keer dat je een griep of een verkoudheid voelt opkomen.
2.Verlaagt de bloedsuiker bij type-2 diabetes.
3. Verzacht pijnlijke spieren.

Bron: http://www.naturotheek.com/moet-je-weten-dit-gebeurt-er-in-je-lijf-als-je-elke-dag-ook-maar-een-klein-beetje-gember-eet/

De beerput van de suikerindustrie gaat voorzichtig open

De Amerikaanse suikerindustrie heeft in de jaren zestig bewust geprobeerd onderzoek naar hart- en vaatziekten te beïnvloeden. Een gezaghebbende studie uit 1967 die vet en cholesterol als schadelijk aanwees en de rol van suiker bagatelliseerde, is door de suikerlobby betaald. Dat blijkt uit de archieven van de lobby waarover het artsenblad JAMA bericht.

Heel verrassend kan deze conclusie niet zijn. Het is al jaren bekend dat de voedingsindustrie probeerde twijfel te zaaien over wetenschappelijke bewijzen om haar belangen te beschermen. Vorig jaar berichtte de New York Times over de innige banden van Coca-Cola met wetenschappers die lieten zien dat een mens niet dik werd van de suikerhoudende drankjes.

Harde bewijzen voor bewuste manipulatie van wetenschappelijk onderzoek ontbraken veelal. De auteurs laten nu in JAMA zien dat de Sugar Research Foundation de opzet van de studie in de New England Journal of Medicine mede bepaalde, de auteurs van achtergrondmateriaal voorzag en proefversies van het artikel inzag, en ook meebetaalde aan de studie – zonder dat dit vermeld werd. Alleen een direct bewijs dat de lobby meeschreef moeten ze schuldig blijven.

‘We moeten op zoek gaan naar de zwakke plekken in deze studies’, staat in een interne notitie

Stortvloed
In de jaren vijftig overleden veel Amerikaanse mannen aan een hartinfarct. Dat leidde tot een stortvloed aan studies over het verband tussen voeding en die sterfte. De SRF zag daarin een kans, blijkt uit een rede van haar president, Henry Hass, uit 1954. Als uit die studies volgt dat Amerikanen minder vet moeten eten, zei deze, dan kan suiker de rol van energieleverancier overnemen.

Maar in 1957 toonde de Britse arts John Yudkin aan dat suiker minstens zo schadelijk was voor het hart als vet. De SRF besloot meteen om onderzoek te financieren dat deze conclusies in twijfel zou trekken. ‘We moeten op zoek gaan naar de zwakke plekken in deze studies’, staat in een interne notitie.

Zonder twijfel
Dat leidt uiteindelijk tot een groot overzichtsartikel dat onder leiding staat van een arts van de Harvard universiteit. Het artikel concludeert dat ‘zonder twijfel’ het enige voedingsadvies dat helpt om hart- en vaatziekten te voorkomen is: verminder de inname van cholesterol en vermijd de verzadigde vetten. Geen kwaad woord over suiker.

De auteurs benadrukken dat de boodschap van het artikel nog lang nagalmde. Tot in de jaren tachtig, schrijven ze, geloofden veel wetenschappers niet dat suiker een belangrijke rol speelde bij hart- en vaatziekten. Ook de commentator in JAMA wijst erop dat dit geen stoffige studie is, maar vandaag net zo relevant als vijftig jaar geleden. Wijzend op de banden van Coca-Cola wrijft ze wetenschappers, uitgevers en journalisten onder de neus om goed op de betrouwbaarheid van studies te blijven letten.

Bron: http://www.trouw.nl/tr/nl/39681/nbsp/article/detail/4375702/2016/09/13/De-beerput-van-de-suikerindustrie-gaat-voorzichtig-open.dhtml