PARAMARIBO – De overheid blijft om de hete brei draaien over de zogenaamde ‘pijnlijke’ maatregelen die getroffen moeten worden om Suriname uit de crisis te halen. Maar het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) heeft in duidelijke bewoordingen onlangs benadrukt waar het om gaat: het gaat nog pijnlijker worden voor de bevolking. Zo zal de prijs van brandstof losgelaten moeten worden, waardoor het product veel duurder wordt. Hetzelfde geldt voor elektriciteit.
Het IMF schrijft in een persverklaring dat het recente besluit van de regering om de brandstofprijzen stationair te houden en de verhoogde stroomtarieven deels terug te draaien, ondanks de stijgende energiekosten, leidt tot aanzienlijk minder inkomsten. De regering kan hierdoor minder in de sociale sfeer ondernemen.”Het IMF laat vervolgens duidelijk blijken wat er komen zal: “significante verhogingen van de belastingen op brandstof, alsook de stroomtarieven, zoals gepland in het herstelprogramma, zijn essentieel om de financiële positie van de overheid te verbeteren”.
Robby Berenstein, voorzitter van de Vakcentrale C-47, is bezorgd. “Dit blijven eenzijdige maatregelen die de werkende klasse en minder draagkrachtigen rechtstreeks treffen. Het is steeds de kleine man, die het al zwaar te verduren heeft met de achteruitgang in koopkracht, die met dergelijke pijnlijke maatregelen verder wordt uitgewrongen.” Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring, wijst erop dat de bevolking het nu reeds moeilijk heeft met de verhogingen die nu reeds zijn doorgevoerd. Hij vraagt zich af hoe bedrijven als Fernandes Bakkerij gewoon kunnen beslissen de prijs met 20 procent te verhogen, zonder inzicht te geven in hun kostprijsberekeningen. Aan de andere kant is de vakbondsleider teleurgesteld dat de regering onvoldoende transparantie geeft om welke ‘pijnlijke’ maatregelen het gaat.
Bron: http://dwtonline.com/mobiel/?s=3&r&node=388569