Consumentenkring maakt zich zorgen over de gesloten algemene banken in Suriname staan negen algemene banken onder toezicht van de Centrale Bank van Suriname. Sommige banken hebben binnen en buiten Paramaribo filialen. Niet alle algemene banken zijn groot genoeg om op vele locaties in ons land een filiaal neer te zetten. De Consumentenkring, is zich zeer bewust van de Covid-19 pandemie die sedert 13 maart jongstleden zijn intrede heeft gedaan in Suriname en dat de laatste dagen steeds meer burgers met het virus besmet raken.
Inmiddels is bekend dat ter bescherming van de burgers uiteenlopende maatregelen door de autoriteiten zijn genomen en dat talrijke bedrijven hun deuren hebben gesloten. Hiernaast wordt aan de burgers gevraagd om vooral binnen te blijven. Vooral de dienstverlenende bedrijven hebben hun deuren gesloten, maar ook diverse productiebedrijven doen de deuren dicht.
Wat de Consumentenkring zorgen baart, is dat ook alle algemene banken nu al langer dan maanden potdicht zijn. Dit heeft grote gevolgen voor tal van particuliere personen en kleine bedrijven in stad en district die nog niet van digitale mogelijkheden gebruik maken en dus noch aan hun geld op hun gewone rekeningen, noch aan hun geld op hun spaarrekeningen kunnen komen. Velen hebben hun beklag gedaan hierover. Van de banken zou in de huidige situatie worden verwacht dat zij de mogelijkheden om te pinnen zouden vergroten. In plaats daarvan is te merken dat de banken het maximaal per dag te pinnen bedrag aanzienlijk hebben teruggebracht. Men zou juist er van uit moeten gaan dat dit bedrag in de huidige Coronavirus situatie als tegemoetkoming naar de rekeninghouders toe zou moeten worden verhoogd. In de eerste plaats zouden de rekeninghouders dan ineens meer geld kunnen opnemen en dan minder op straat kunnen. In de tweede plaats omdat de afgelopen dagen de prijzen door de kunstmatige schaarste weer sterk zijn verhoogd, waardoor de koopkracht van de Surinaamse dollar weer eens is teruggelopen.
De opinie van de Consumentenkring is dat de banken nooit hun deuren voor het publiek hadden moeten sluiten, maar met een mindere bezetting open hadden moeten blijven voor het publiek, dat hun gelden aan de banken hebben toevertrouwd. Delen van de rekeninghouders zitten op dit moment zonder geld, wat eigenlijk een ‘onkan’ is als je de bank je geld hebt toevertrouwd. Maar ook personen die naar de bank zouden willen gaan om geld op hun rekeningen te storten, kunnen dat nu niet doen omdat deze cruciale instellingen gesloten zijn.
De Consumentenkring,
Albert Alleyne, Voorzitter