Iemand vroeg ons of de werkgever verplicht is zwangerschaps-en bevallingsverlof tegen vol salaris (loon) te verlenen. Het zwangerschap- en bevallingsverlof aan een vrouwelijke medewerker gedurende zes weken voor en zes weken na de bevalling is door de overheid ingevoerd. De vrouwelijke staatsdienaar ontvangt over deze verlofperiode haar volle salaris. De overheidsbedrijven en instituten volgen deze regels.
Verder verlenen diverse ondernemingen met een CAO zwangerschaps- en bevallingsverlof tegen het volle salaris. Voorts hebben particuliere werkgevers afwijkende regelingen op dit stuk..Het komt zelfs voor dat een werkgever vanwege zwangerschap de dienstbetrekking wenst te beëindigen en er wordt dan ook een ontslagvergunning aangevraagd. bij de Ontslagcommissie van het ministerie van ATM..Het is ook bekend dat werkgevers aangeven dat, indien een vrouwelijke medewerker binnen het eerste jaar zwanger wordt, zij geen bevallingskosten zullen dragen. De werkgever is op grond van de bestaande wetgeving niet verplicht om zwangerschaps- en bevallingsverlof tegen een vergoeding van 100% salaris aan een medewerkster te verlenen. Het komt voor dat de werkgever 50% van het salaris wenst te betalen.
In een Caricom land als Grenada is bij wet vastgesteld dat de medewerkster recht heeft op zwangerschaps- en bevallingsverlof en 50 % van het salaris. Er wordt al enige tijd gesproken over een nieuw sociaal zekerheidsstelsel. Het is van belang dat deze regering hier aandacht aan besteedt. Men zal dan moeten overwegen om werkgevers te verplichten zwangerschaps- en bevallingsverlof te verlenen aan vrouwelijke medewerkers.