Friday, April 19, 2024
HomeZorg en GezondheidACT against AIDS!

ACT against AIDS!

Op dinsdag 2 december was het Wereld Aids Dag. Daarom hebben wij besloten om in het kader van deze belangrijke dag wat dieper in te gaan op het HIV virus en het daarmee gepaarde Aids syndroom. 80% van de HIV geïnfecteerde in Suriname komt door onbeschermde seks met iemand die al geïnfecteerd is.

Wat is HIV en wat is Aids?
HIV staat voor Human Immunodeficiency Virus, oftewel ‘menselijk virus dat de afweer afbreekt’. HIV is een virus. Dit virus valt onder de seksueel overdraagbare aandoeningen. Echter is HIV ook op andere manieren te krijgen. De drie bekendste manieren om aan HIV te komen zijn:
Onbeschermde seks Moeder op kind transmissie Bloedtransfusies die niet correct getest zijn of hergebruik van naalden van drugsverslaafden.
Wanneer het HIV virus zich ontwikkeld heet dit Aids. Aids staat voor Acquired Immune Deficiency Syndrome, oftewel ‘verkregen ziekte waarbij de afweer niet werkt’. Aids heeft zonder behandeling altijd een dodelijke afloop. Het HIV virus richt zich op het afweer systeem van de mens en verzwakte deze tegen ziekteverwekkersJe spreekt van Aids, als het afweersysteem zodanig verzwakt is door hiv dat het allerlei virussen en bacteriën niet meer kan elimineren. Iemand bij wie het hiv virus ontwikkeld is word steeds zwakker en vatbaarder voor voor uiteenlopende infectieziekten en andere kwaadaardige aandoeningen. Indien de behandeling uitblijft zal iemand uiteindelijk aan de gevolgen van Aids overlijden. Echter wanneer er een tijdige behandeling plaats vind d.m.v Aids remmers kan voorkomen worden dat de HIV infectie een fataal beloop heeft in de vorm van Aids. stop aids
Hieronder staan de belangrijkste punten op een rijtje:
Je kunt jezelf beschermen tegen een HIV-infectie Als je risico hebt gelopen op HIV, kom je via een HIVtest te weten of je HIV hebt Als je HIV hebt, kun je Aids voorkomen door dagelijks HIV-remmende medicijnen te slikken Zelfs mensen die de diagnose ‘Aids’ hebben gekregen, kunnen ,afhankelijk van de ernst van hun ziekte, met behulp van HIV-remmers en aanvullende medicijnen worden gered Er is geen vaccin tegen HIV

De symptomen van een HIV infectie
Mensen krijgen soms eerst griepachtige verschijnselen kort nadat ze HIV hebben opgelopen. Deze kunnen verschillen van persoon tot persoon. Meestal lijden ze aan koorts, opgezette lymfeklieren, keelpijn, huiduitslag, recent gewichtsverlies, misselijkheid, braken, diarree en gewrichtspijn. Je spreekt dan van een acute HIV-infectie. In de acute fase van de HIV-infectie is iemand heel besmettelijk! Na de acute HIV-infectie voel je je meestal voor langere tijd weer gezond. Wel wordt intussen je afweer aangetast en krijg je op een gegeven moment opnieuw klachten. Dat kan na twee jaar gebeuren, maar kan ook langer dan ongeveer tien jaar duren. Dat is van tevoren niet te voorspellen. Het verschilt van persoon tot persoon. Uiteenlopende factoren spelen mee, bijvoorbeeld: de algehele gezondheid, leeftijd, erfelijke factoren en natuurlijk het HIV-virus dat je oploopt.

Behandeling
Sinds 1996 kan HIV optimaal worden behandeld met de combinatietherapie, waardoor mensen met HIV goed kunnen blijven leven, zonder Aids te krijgen. De levensverwachting van mensen met HIV komt sindsdien steeds meer in de buurt van die van gezonde mensen. De behandeling bestaat uit een combinatie van ten minste drie HIV-remmende medicijnen, die dagelijks moet worden ingenomen. Ze blokkeren de vermenigvuldiging van HIV in het lichaam. Ook mensen die al Aids hebben, kunnen dankzij HIV-remmers hun gezondheid voor een groot deel herwinnen. De bijwerkingen hebben wel een hele grote impact op het lichaam. Je geneest nooit van HIV. De HIV-remmers zorgen er dus voor dat het HIV virus zich niet ontwikkeld tot Aids.
Preventie
De enige manier om u zo goed als mogelijk te beschermen tegen een infectie met het HIV virus is om allereerst u te beschermen tegen onveilige seks. Vooral als u verschillende seksuele partners heeft. Wanneer u denkt geïnfecteerd te zijn met het virus, laat u testen bij Stichting Lobi in Paramaribo. U kunt het virus niet oplopen door in contact te komen met alle soorten lichaamsvocht van iemand anders. Zo zijn speeksel, zweet, traanvocht, urine en ontlasting alleen gevaarlijk als er zichtbaar bloed in zit en als er risico is dat dit rechtstreeks in het lichaam terecht kan komen.

Ik wens u allen prettige feestdagen en een voorspoedig, gezegend en bovenal gezond 2016.


Rani Nanan Panday Bsc.
Health Science Dept. Prevention and Health Vrije university Amsterdam (VUmc).
Junior Researcher Helius project Dept. Internal and Vascular medicine Academic Medical Centre Amsterdam (AMC)

Previous article
Next article
RELATED ARTICLES

Most Popular

Internetbankieren

Banken in Suriname

Lidmaatschap

Recent Comments